Inkapslad - Kristina Skantze - Galleri 21

Kristina Skantze
Inkapslad
- 1 November 2020

Rådmansgatan 5, Malmö

Vernissage 10 oktober 2020 kl 12-16

Välkomna!

Är det möjligt att bevara känslan av liv, eller slocknar den av att kapslas in och bli till ett fruset ögonblick?
Kristinas människoliknande skulpturer växer fram ur tyget utan skiss. Stygn efter stygn efter stygn i en process som tar tid. Tiden och det omsorgsfulla handarbetet ger kropparna egna erfarenheter och fyller dem med liv.

Textila material lockar ofta till beröring. Varelsernas silkeshy slits när betraktare tittar med händerna. Istället för att stänga in dem bakom glas i montrar började Kristina söka efter sätt att skapa mer motståndskraftiga skulpturer som skyddar sig själva mot slitage. Genom att kapsla in figurerna i epoxy blir de tåliga och hårda. Det förändrar samtidigt såväl det visuella uttrycket som den taktila upplevelsen. Nya associationer väcks. En del ser nybadade ut, liksom nyfödda, eller infrusna i is. Vissa påminner om medicinhistoriska kvarlevor i formalin eller fossiliserade insekter i bärnsten. Deras tidigare mjukhet och möjlighet till förändring stelnar, fryser till. Finns livet kvar i dem? Genom betraktarens fantasi kan de börja leva på nytt, i sina skyddande höljen.
Materialundersökningen påbörjades 2019, men när coronapandemin slog till under våren 2020 sattes skulpturerna i ett nytt ljus. Den avskildhet och sociala distans som krävts blev plötsligt en självklar associationen till inkapslingen.

På Galleri 21 visas de inkapslade skulpturerna för första gången. Även vissa helt textila verk från ett tidigare projekt, "Ett Eget Sällskap", finns med. De fungerar som en slags skådespelare och intar olika roller beroende på platsen och sammanhanget de visas i med fokus på deras inbördes relationer.