Utterkvinnor - Margareta Danhard - Vallentuna Kulturhus

Margareta Danhard
Utterkvinnor
- 19 May 2019

Varmt välkomna!
Vernissage och samtal lördag 6 april 14-16.
Öppet mån-tors 10-20, fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16.

Utterkvinnor, en serie skulpturer och ett processarbete, om makt och maktlöshet, om normer och normbrytning. En slags hybrid av utter och kvinna.

Utgångspunkten har varit en berättelse från slutet av 1700-talets Delsbo i Hälsingland, om en utters skinn vilken kom att användes till en mössa, ett skamplagg, på en okysk brud. Denna ogifta unga kvinna, vilken hade blivit förförd, måsta gifta sig. Istället för kyrkans ärbara silverkrona fick hon bära denna utterskinnskorsmössa. Under hela högmässan i kyrkan tjöt hon oupphörligt.

En utter som blir en utterskinnskorsmössa på en okysk brud och som sedan blir en utter igen, har för Margareta blivit en utterkvinna. Vad vill hon? Vad vill hon för att komma undan skam och livets vedermödor? Vad håller oss fast genom generationer? Och vad behövs för att göra oss fria? Processen väcker frågor, mer än den kanske ger svar…

Berättelsen har fört Margareta vidare till liknande berättelser från andra delar av Sverige. Nedteckningar om ogifta gravida kvinnor som fått bära ortens skamplagg på sin bröllopsdag i kyrkan. Deras berättelser har lagts sig som lager och sipprar fram genom skulpturer och objekt i en fortsatt process.