Still-Leben - Mona Petersson - Galleri KC

Mona Petersson
Still-Leben
- 22 March 2020

Galleri KC Konstnärscentrum väst

Vernissage lördagen den 7 mars kl 12-16
Utställningsperiod 2 veckor 7/3-22/3
Öppettider tis-sön kl 12-16

Erik Dahlbergsgatan 6
411 26 Göteborg
 

Välkomna

Mona Petersson visar nya och delar av äldre verk, såsom Informationen från 1997, vilket tematiskt fokuserar på klimatförändringarna och nygjorda större handbroderier på galon och ull. En utställning med manipulerade rötter, rotspetsar och rotsystem, tillsammans med objekt, frön och videon One Spot.

Utställningens tematik härrör från Peterssons tidigare studier av den pågående artutrotningen av underjordiska mikrober, där hon i ett sidospår fascinerades av rotsystem och kommunicerande nätverk. Delar av utställningen har tidigare visats 2018 på galleri Das Esszimmer, Bonn och Platform Projects, Aten, och 2019 på Galleri I:DI, Stockholm, där hon belyser frågan Är skogen en superorganism?

Mona Petersson har sedan 1996 intresserat sig för miljöfrågor och människans miljöpåverkan i relation till natursyn och maktutövning. Ett urval från tidigare verk som kan nämnas är Mot Naturen, visat på Ystads konstmuseum, med tematiken odlingslandskap och sterilisering av utsäde, Jag önskar upprättelse med er, Stenasalen Göteborg, som berör teman som andning-rening-skydd kopplat till fotosyntesen, och vår rätt att förbli likgiltiga. Vad är möjligt att äga, på Röda Stens konsthall och Torslanda Airport, Göteborg, handlar om Artdatabankens rödlistning av arter efter deras utdöenderisk, kopplat till kärnvapnens livskraft. Vad är möjligt att äga, är en vidareutveckling av verket Solen den skiner, visat på Liljevalchs vårsalong.