Man eter-äter - Gunilla Poignant - Apladalsskolans matsal

Gunilla Poignant
Man eter-äter

Konstnärligt uppdrag under arbete till Apladalsskolans matsal i Värnamo.

Man eter - äter, en balansakt bestående av hängande rörliga mobiler i plexiglas. Formerna har ett släktskap till nässeldjuret manet. Det är också en ordlek som ger en association till vad man gör i en matsal, man äter.

Mobilerna ska hänga i en horisontell linje, i taket, diagonalt in genom matsalen. De har platta kroppar i olikfärgad transparent plexiglas. De runda organiska formerna med perforeringar skapar grafiska mönster. Upphängningsbyglar i rostfritt stål bildar mörka linjer som binder ihop kropparna.

Apladalsskolan är en grundskola med elever i årskurs 6-9. Matsalen är en nybyggd del av skolan och har stora fönster med mycket ljus. Inredningen är ljus med stolar i stark klargrön färg och i pastell färger. I mitt arbete tar jag upp de färgerna.

Vid belysning eller starkt solsken bildas färgade skuggor. Mobilerna kan vid luftdrag röra sig i cirklar, som skapar ett liv i taket. Jag tänker mig en spegelbild av havets djup men kanske förs också tankarna till rymden och flygande tefat. Associationerna och kopplingarna är fria och öppna för fler möjligheter.

Arbetet ska vara på plats i maj 2010.