Konstskåpet - Katarina Wiklund/ Susanna Wiklund - Psykiatrins hus

Katarina Wiklund/ Susanna Wiklund
Konstskåpet

Förslag för andra dagar - ett konstskåp för Psykiatrins hus, På väg till gymet eller terapin i Psykiatrins hus/ Akademiska Sjukhuset står ett konstskåp.KONSTSKÅPET är ett skåp med saker som man som patient kan tänkas ha glädje och nytta av. Intimiteter bredvid sällsyntheter.

Ett överdrag till ett bolltäcke, en kudde, en bok med specialskriven poesi, ett ljudverk, en lampa en tekopp eller en mobil. Enkla vardagliga ting, med en gemensam form. Omsorgsprylar. Böcker, filmer. 40 objekt att titta på eller låna med sig till patientrummet.

KONSTSKÅPET är ett skåp med objekt, men också en vision om hur den nära miljön för patienter och personal kan gestaltas. Det är ett förhållningssätt samtidigt som det är praktiska och poetiska föremål. Att titta på och låna. På Gustavianum står stadens andra konstskåp;

”Ett konstskåp är enkelt uttryckt ett litet museum där hela världen visas upp – tänkt att visa på mångfalden i både naturens och människans verk. Konstskåpet kunde användas till allt från betraktelser över Guds skapelse till att sköta den personliga hygienen.”

ur Gustavianums beskrivning om konstskåpets historia.

Läs mer på www.wiklundwiklund.com