Tyg - Vatten - Anna Tegeström Wolgers - Tvätterimuseet

Anna Tegeström Wolgers
Tyg - Vatten

På Tvätterimuseet i Hagalund fick jag och mina tre praktikanter en god inblick i gamla tiders tvätthantering när Olle Magnusson förevisade alla moment som detta ett av hushållets tyngsta arbeten innehåller. Praktikanterna sammanställde en film och vi tog mycket bilder.

I den kalla men löftesrika aprilvåren hade vattnet frusit under natten i blötläggningskaret. Vattnet var mjölkigt av såpa och lut, arbetsklädernas färg smittade vattnet i blåaktig ton. Grenverket från strandens alar speglade sig i vattenytan där blåkläderna flöt upp som öar i en egen arkipelag. Ett odefinierat vitt tygbylte ligger helt stilla under vattenytan, grönt av såpan. En inre värld? I den kyliga luften ångar det från kokgrytan, tvätten slaskar och plaskar, det droppar och dryper. Elden knastrar. Tvätten är het. I den djupa sjön sköljs tvätten i stora svepande rörelser.

När tyget sänks ned i vatten antar det en sinnlig koreografi, i det blöta. I arbetet vi höll på med – att dokumentera tvättarbetet - trädde andra bilder fram, suggestiva, romantiska, dramatiska, erotiska. I ett arbete gömmer sig alltid något annat – i detta finns en skönhet, fasetterna av verklighet.

Våren 2009 jobbade jag som utställningsproducent till en kulturhistorisk utställning om tvätt, Smutsig tvätt – rena kläder. Utställningen visas på Arbetets museum juni – okt -09, sedan turnerar den till Textilmuseet i Borås och till sist till Hallwylska museet i Stockholm sensommar 2010.