Sonja och Monica - Monica Nilsson - Almgrens Sidenväveri & Museum

Monica Nilsson
Sonja och Monica

Sonja och Monica – ett pågående konstprojekt

Utgångspunkten är den skivspelare som jag konfiskerade från grovsoporna vid ateljén. Där föddes idén att spinna garn på skivspelare. Projektet växte till en installation med opmönstrade skivtallrikar. Tanken är att när de är igång samtidigt så ska det snurra till ordentligt! På spelarna spinner jag material i långa banor. Mängder av färggranna lianer bildar ett draperi som tätnar allt mer.

Hösten 2015 deltog jag i utställningen Skrida till verket på Almgrens Sidenväveri med min installation. Titeln Sonja och Monica anspelar på ett samarbete med Sonja Enbuske, väverska på Almgrens Sidenväveri. Sonja väver en botten med sitt namn som upprepade snirklingar i ytan. Jag applicerar mitt namn Monica som en relief tvärs över, där garnet till reliefen görs på skivspelarna. Jaquardvävstolen, en äldre teknisk uppfinning av stor precision möter på så sätt en nutida lite galen variant, där skivspelare producerar silkeslena korvar av tunn tråd.

Avsikten är att ge besökare insyn i en kreativ process. En dialog mellan två utövare med skilda erfarenheter, men generationskamrater och med en kärlek till det textila. Sonja och Monica, våra namn får personifiera två olika hållningar, men även att vi rockar fett tillsammans.

Vägen är målet. Det konkreta resultatet blir en sidenvävnad c:a 60x100cm, som visas hösten 2016 i den kommande utställningen Mönster och Färger på Almgrens.

Film: ammoniak produktion
logga

Video