Truncated Icosahedron - Inger Bergström och Lotte Nilsson Välimaa - Projektbeskrivning

Inger Bergström och Lotte Nilsson Välimaa
Truncated Icosahedron

Trucated icosaedron

Av konstnärerna Inger Bergström och Lotte Nilsson Välimaa

Bara en bild jag fick i huvudet, ser framför mig rummet som ett flaskskepp. En form som reser sig där inne. Hur sjutton kom den in? Kan föremålet referera till något textilt? For use and decoration, leder min nyfikenhet till att sammanfoga. Men vad gör vi med platsen? ”Nackamonumentet” känns plötsligt oundvikligt närvarande, drabbande faktiskt. Tänker på när jag flytt Götgatan, när det varit något derby på gång. På tal om bollar. Är det inte fräckt att en fotboll är konstruerad som ett lapptäcke? Ja! Kanske är vi något på spåret? Måste det va den här relationen mellan pentagoner och hexagoner? Pappa funderar, men blir trött. Tala om sömnad och kropp, relationen bestämmer själva krökningen. Alltså detta blir bara mer och mer komplext. Boll-planetarium-optik. Den stympade ikosaedern är vetenskapens början. Tyget har kommit! Det glänser som sjutton. Fångar upp färg. Heja Ruben, finns ju en nätsida för våra bekymmer. 0,6 meter är fem- och sexhörningarnas sidor. Perfekt. Proffs möter proffs. Helt enkelt Truncated Icosahedron? Det får bli titel eller…? 

Bergström & Nilsson-Välimaa har återkommande valt att samarbeta i konstnärliga processer. Fokus ligger på ett tredimensionellt gestaltande, där platsen och dess kontext får ett stort utrymme. Arbetsmetoden kan liknas vid ett osäkert tumult – tankar gestaltas och prövas, förkastas eller godtas. Allt kan hända.

Bergström & Nilsson Välimaa visade 2015 installationen Paus i appreturen på Almgrens sidenväveri. Kollektiva processer har utgjort en bas i en mängd tidigare samarbeten. Som exempel kan nämnas Byta Blick-konstellationen (tillsammans med även Cilla Ramnek och Anna Sjons Nilsson) som 2005 – 2009 arbetade med idébaserade och platsrelaterade installationer på konsthallar och i shoppinggallerior. Konstellationen byggde upp utställningar på exempelvis Rättviks konsthall, Tyresö konsthall och Hallwylska palatset.

Projektet och utställningen Truncated Icosahedron utgör en del av Fiber Art Swedens jubileumsprogram: FAS XX – två decennier i det utvidgade fältet.