Postnomadiska landskap - Emma Göransson - Projektbeskrivning

Emma Göransson
Postnomadiska landskap

Postnomadiska landskap är ett konstnärligt forskningsprojekt med finansiering från Vetenskapsrådet, avdelning konstnärlig forskning och utveckling. Projektet är placerat på Arkitekur- och designcentrum i samarbete med Kungliga konsthögskolan. Det undersöker människors anknytning till platser och landskap över tid i södra Lappland och norra Ångermanland i postkolonialt feministiskt perspektiv.

Projektet binds ihop av en skidfärd från mitt hus idag i norra Ångermanland fram till de gamla skogssamiska lappskattelanden i Åsele och Lycksele lappmarker där min släkt levt under hundratals år. Forskningsarbetet är praktikbaserat och omfattar olika slags konstnärliga genrer, såsom landskapsbunden platsspecifik skulptur, måleri, virkning, broderi, grafiska tekniker och performance.

Här visas en serie kartor och landskapsbilder som kombinerar den grafiska tekniken fotopolymergravyr med broderi på papper. Postnomadiska landskap visas i process på Kungliga konsthögskolan 28 maj - 7 juni och på Grafiska sällskapet 15 juni - 5 juli 2015, båda i Stockholm.