Inkapslad, 2019 - Kristina Skantze - Work in progress

Kristina Skantze
Inkapslad, 2019

Är det möjligt att bevara känslan av något levande, eller berövas livet sin kraft när det kapslas in och blir till ett fruset ögonblick?
Mina människoliknande skulpturer växer fram ur tyget utan skiss. Stygn efter stygn efter stygn i en process som tar tid. Tiden och det omsorgsfulla handarbetet som följer mig vart jag går i min vardag ger kropparna egna erfarenheter. Jag ser det som att de fylls med liv.

Varelsernas silkeshy slits av mycket beröring. Jag söker därför efter sätt att skapa skulpturer som tål betraktare som tittar med händerna. Genom att kapsla in figurerna blir de tåliga och hårda. Det förändrar också den taktila upplevelsen och figurernas uttryck. Nya associationer väcks. En del ser nybadade ut, liksom nyfödda, eller infrusna i is. Vissa påminner om medicinhistoriska kvarlevor i formalin eller fossiliserade insekter i bärnsten. Deras tidigare mjukhet och möjlighet till förändring stelnar, fryser till. Finns livet kvar i dem? Genom betraktarens fantasi tror jag att de kan börja leva på nytt, i sina skyddande höljen.

Inkapslad är en materialundersökning påbörjad 2019. Här visar jag bilder på de första experimenten, men projektet kommer att fortsätta. I oktober 2020 visas det i en utställning på Galleri 21 i Malmö.

Material: Sidentrikå, polyestervadd, porslinsögon, epoxy.