FAS kollaboration - Spinna Tid - Residens

Spinna Tid
FAS kollaboration
- 24 September 2023

FAS Kollaboration får arbetsnamnet Spinna Tid för utställning sommaren 2024.

Deltagare: Olesia Valko, Lenka Denker, Ellen Skafvenstedt, Jeanette Schäring, Emma Göransson, Margareta Danhard, Lele (Leyun) Wang, Elizabet Christiansson, Victoria Brännström, Monika Pettersson, Anna Lindqvist Adolfsson, Maria Wahlgren, Takao Momiyama och Gunnel Pettersson

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Fjorton konstnärer möttes på fyra platser i Simrishamn med omnejd i en konstnärlig fördjupning inom samtida textil konst och hantverk. Tretton konstnärer från FAS och en konstnär från Ukraina med ett vistelseresidens under en månad.
Som en bakgrund till FAS Kollaboration finns idén om att främja mötet mellan textil konst i en tvärdisciplinär samverkan med lokala verksamheter. Projektet visar att en lokal förankring inte hindrar ett nationellt- och internationellt utbyte, och är ett residens för tvärdisciplinär samverkan med finansiering av Region Skåne och Kulturrådet.

Kollaboration är en beskrivning av ett gemensamt lärande. Under några dygn i september delades konstnärliga experiment i

  • Gislövs Smidesmuseum och byagilles lokaler
  • kalla morgondopp i havet, språkförvirring och samtal om fåren, landskapet och det industriella kulturarvet. Starka individer och verksamheter gav intryck.
  • Marie Hansen, Österlens Museum visade skatten av textilier med inriktning på ull på Museimagasinet Garvaren i Simrishamn.
  • Hans Hernedal visade Tomarps Ullspinneri Museum.
  • Matilda Pyk introducerar oss till fåren i Östra Hoby.

Fåret Berta gav stort intryck. Djuret bakom ullen. Att vi spann hennes ull.
Var är vi nu? Den konstnärliga processen tar form. Med en utställning på Österlens Museum, Spinna Tid 18 maj - 20 juni 2024, öppnas arbetet upp för publik.Olesia Valko från Ukraina är nyutexaminerad konstnär med textil som inriktning. Verket My land is fertile är utfört i blandteknik med tryck och broderi. Olesia har en bredd i sitt uttryck med intresse också för måleri och rumslig gestaltning. ”Jag saknar musiken” säger Olesia och berättar om sitt band i Leviv och att också musiken är viktig. Det avslutande året på utbildningen gjordes som ett utbyte med Textil på Konstfack. Under våren 2023 blev det dubbelt arbete för att kunna fullfölja examensarbetet på Lviv National Academy of Arts.

 

region skåne

Kulturradet logotyp