FAStvå - - Sollentuna Centrum

FAStvå
- 8 February 2009

Fiber Art Sweden visade upp ett flertal av sina medlemmars arbeten i ett skyltfönster i Östermalmstorgs tunnelbanenedgång från april 2003 till oktober 2004. Stafettutställningen, FASett, fick stor uppmärksamhet och blev mycket uppskattad av förbipasserande.

Nu kommer FAStvå, en ny serie utställningar, denna gång på tre väggar i Minigallerian i Sollentuna Centrum.
Varannan månad kommer medlemmar i Fiber Art Sweden att presentera konstverk kring ett tema. Den viktiga och lockande utmaningen ligger i att fånga uppmärksamheten från en stor och mångfacetterad publik. Projektet är ett samarbete med gruppen Twochange.

Anna Tegström Wolgers och Lotte Nilsson-Välimaa / Midvinternatt, monumental textil bild
Ett snöklätt landskap, en vinternatt - kanske rent av julafton? Inspirerade av Viktor Rydbergs Tomten vill vi skapa en monumental textil bild. Svart och vitt, snöflingor mot en dunkel fond. Snöflingorna i siden målade i vinterkalla nyanser och vaddtäcken färgade natthimmelssvarta är de material vi tänker anväda när landskapet gestaltas. Det återhållna färgvalet utgör en kontrast till den färgprakt som också är signifikant för juletiden.

Helene Hortlund / En julsaga
Jag kommer att göra en tillfällig teckning skapad på plats och specifikt för denna vägg. I teckningen försöker jag att fånga vad julen står för. För mig handlar det om värme och gemenskap i en kall årstid. Att hitta hem i världens labyrint och en vilja att ge något som är större än det materiella. Genom att använda mig av garn i olika grovlekar som jag mixar med att teckna med kol eller blyerts direkt på väggen, arbetar jag med svärtan och linjerna i teckningen på ett fysiskt sätt.

Monika Pettersson / Bråttom! Skynda dig! Har inte tid, installation med (kalas)strumpbyxor
Julen med alla förberedelser är en tid på året då man ofta tänker på vilket upptrissat tempo i samhället vi lever i. Man rusar omkring och ska hinna så mycket, man har inte tid. Julen är också barnens högtid.

Lenka Jonesson Deker / Människor & Ljuset, teckning och sömnad på papper folie m.m.
Det är vår längtan efter ljuset som lockar oss människor komma ut. Längtan och förväntningarna, ny energi.

Karin Egertz / Det emellan spirande, mönsterbygge i blandteknik.
Det i det tysta mörka vilande
spricker plötsligt upp
springer fram
tränger sig igenom
efter ljuset längtande

Maria Wahlström / Våren, skulptural textil
Köpcentra kännetecknas av en hög puls, människor där befinner sig i ständig rörelse och intrycken är många. Min ambition har därför varit att skapa lugn och ge besökarna en subtil upplevelse av något av det som kännetecknar våren. Den första riktiga solvärmen, spirande grönska och en doft av klorofyll.
Textilen har fått en sammanhållen – rektangulär – form. Som en sekvens ett diagram av ett tidsskede.

Britta Carlström  / Sommarprat, en installation om förr-förrgårs mode. En dialog mellan nutid och dåtid.

Maria Sandstig / HALLÅ? , text skriven på gul vägg.
Sommar är ljus, rörelse, bad, möten, flyktiga eller bestående. Lusten att dela våra upplevelser med andra och lämna ett avtryck.Texten? HALLÅ FINNS DET NÅN DÄR? kan vara ett meddelande av mig eller någon förbipasserande.

Anna-Karin Bylund / Animus
En lång dag i ateljén, ratten på spisplattan pekar på två och ett tunt skikt linfiber och stärkelse ligger kvar på botten. Det mesta är förpassat till papperskorgen. Nyss sjöd stärkelsen av liv, kokade och bubblade. Nu koagulerar bottenskrapet sakta. Försiktigt för jag ner handen i kastrullen. Greppar tag i ett stycke liv, klämmer till. Värmen skjuter ut i fingrarna, får handen att reagera. Att öppna sig. I öppningsögonblicket ser jag en svans och ett par öron. En mus? I nästa ögonblick får jag syn på musfällan. Hastigt rör jag mig över det smutsiga ateljégolvet, placerar musen i fällan.
Tillbaka vid spisplattan ser jag ner i kastrullen och ser massor av lin. Massor av små mussjälar.

I Sigmund Freuds tankar förekommer begreppet Animus och Anima. Anima är benämningen på mannens kvinnliga identitet och Animus är kvinnans manliga jag. Min Animus har fastnat i Animas fälla. När fällan smäller igen pressas musen upp mot gravitationen. Spänner upp sig mot tingens ordning, det som håller allt på plats. En förvandling.

Anna-Lena Carlsson / Innan naturen går till vila, blossar den upp och blir som allra vackrast. Dagarna blir kortare. Färgerna blir varmare, medan naturen blir kallare. Perspektivet växlar mellan långt seende och närsynthet. Dimman suddar ut det som inte är nära och förvrider perspektivet.

Elizabet Christiansson /
Ängen
en stilla disig höstäng.
blommor i plast, garn, metall och plywood.
nästan utan färger.

Eivor Willbacka / Svarta nakna grenar, spröda linjer, trådar, krull och ett och annat kopparfärgat löv i luften.

Carina Gardefjord / Blinka lilla stjärna där… Roliga timmen i första klass, Ylva och jag sjunger Blinka lilla stjärna men drabbas av ett fniss anfall. Fröken sa stopp. Den röda stjärnan i min skolbok. Alla vill vi vara stjärnor och få stjärnan. Stjärnhimmel så ofantlig. Blinka lilla stjärna.

Gunilla Poignant / Guldpapper – Silkepapper – Julpapper – Tejp

Maria Wahlgren / (mitt i) ruljansen, faderullan lej
kommersiell verksamhet är en verksamhet som omsätter pengar och vars avsikt är att ge intäkter...
kommersiell/Wikipedia