Far Out Textil - - Almgrens Sidenväveri & Museum

Far Out Textil
- 5 May 2018

Repslagargatan 15 A, T-bana Slussen, tel: 08-642 56 16
Öppet: vardagar 10-16, lördagar. 11-15, söndagar stängt

Finissage: Lördag 5 maj kl 14-16. Välkommen!
Artist Talk med Stefan Uhlinder, Nils Kristofersson och Kerstin Lindström.
Performance- Landhöjning/Uplift - 24 stickare i samarbete med ljudkonstnären Björn Eriksson och riksspelman Anna Lindkvist Adolfsson på kohorn. Regi Kerstin Lindström.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Artist talk – med utställningens titel som startpunkt förs ett samtal med konstnärerna om konstnärliga förhållningssätt och strategier.
Söndag 25 mars kl 14-16 – Anne Biringvad, Petter Hellsing och Gudrun Hasle.
Lördag 5 maj kl 14-16 – Stefan Uhlinder, Nils Kristofersson och Kerstin Lindström.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Far Out Textil är den sjätte och sista utställningen i samarbetet, med samlingsnamnet Siden och samtid, mellan Fiber Art Sweden (FAS) och KA Almgrens sidenväveri. Vi har nu huserat i lokalerna sedan 2014. Det är överraskande hur mycket variation det går att få in i denna säregna miljö som pratar så mycket i sig själv, med så mycket eget uttryck, sin egen estetik och historia. Att det alls går att visa samtida textil konst och få den att framstå med egenvärde och integritet i sin samtidskontext är en spännande erfarenhet, och kanske en bekräftelse på att historia och samtid alltid hänger samman.

Deltagande konstnärer: Anne Biringvad, Gudrun Hasle, Petter Hellsing, Nils Kristofersson, Kerstin Lindström och Stefan Uhlinder.

Temat för den sista utställningen utläses i titeln Far Out Textil. Ursprungstanken var att betrakta museet som ett centrum, som textilens absoluta centrum och väveriet som textilens bokstavliga födelseplats. Och hur hårt kan man spänna tråden innan den går av? Innan sambandet är brutet?
Textil som konstnärlig plattform, materialitet och språk har en räckvidd långt bort mot konstnärliga utmarker. Vi hade tankar om spännvidden mellan det givna och det oväntade inom en textil konstkontext. Hur långt (far out) sträcker sig ”textil” egentligen? När är ”textil” inte längre relevant? Som i amerikanska flaggan på månen. Textil?

Far out – långt bort, de engelska ordböckerna föreslår även synonymer som strange, unusual, unnatural, avant-garde men också excellent, cool, good. Det går liksom varvet runt, det som är tillräckligt strange blir coolt, det avlägsna blir åtråvärt, centrum och periferi. Far Out Textil - titeln skall utläsas med ett svenskt ”textil” – far out textil. Man blir lite osäker på om det är felstavat, eller hur? Har nån sailor varit framme?

Vi tänkte även på maktens textil, på gamla krigsflaggor och manifesterande standar i kontrast till den tunna silkestråden de är vävda av. Vi tänkte på Hans Holbeins porträtt av Henry VIII (1540) där kungens lilla ansikte svävar i ett hav av olika textila material (kisa på bilden så ser du). Här är textilen berättaren.
Vi tänkte på allt delikat och utsökt, på hantverket, broderier, pärlor, guld och brokad, på sömmerskor och skräddare, på vävare, på materialiteten och på brutaliteten i allt detta. - Vi tänkte på silkesmasken.
Lotta Garthon som gett sin dansversion av utställningarna spann vidare just på detta tema och gjorde en dansföreställning för barn ”Silkespiloter” där maskarna på slutet rör sej mot okänt mål… associationerna är outtömliga. Det slår oss att vi nog skulle kunna hitta nya vinklingar och utveckla samarbetet med Almgrens ännu i många år framåt!

Anna T Wolgers och Monica Nilsson
Producenter / FAS

Henry VIII        Silkespiloterna

Hans Holbeins porträtt av Henry VIII (1540) och bild från dansföreställningen "Silkespiloterna", Lotta Garthon Production.

Genomförs med stöd av:

Kulturrådet

och Stockholms stad