Ofrihetensrum - Margareta Danhard - Wij Valsverk, Wij Trädgårdar

Margareta Danhard
Ofrihetensrum
- 13 August 2023

Vernissage den 24 juni klockan 14.

Utställningen bygger på fyra kvinnoöden från sekelskiftet 1800. De för barnamord anklagade: Pigan Stina Nilsdotter, Bjuråker, hushållerskan Maria Fondelius, Hedesunda, pigan Margta Carlsdotter Björk, Delsbo och pigan Kerstin Larsdotter, Skog.

Genom sitt konstnärskap har Margareta Danhard låtit dessa kvinnor få ta plats. För mer info se hennes blogg: http://danhard.se/md/wordpress/blog/

Det som intresserar henne är att växla mellan de olika språken, det akademiska och det konstnärliga. När det gäller barnamord blir det analytiskt tydligt hur systemet, det patriarkala, där kvinnor å ena sidan skulle vara underordnade och blyga och å andra sidan ansvara för att inte bli förförda, eftersom männen till naturen var mer burdusa. Att kvinnorna ströp sina egna nyfödda barn ser Danhard inte som ett personligt brott utan som ett systembrott, ett normativt och institutionellt, byggt på att män kunde undkomma sitt fadersansvar. Hon går här in i de olika rummen där kvinnorna vistades, undersöker dem och tar till sig de impulser de ger till gestaltande. En del av projektet är att förstå vad som levt vidare in i vår tid. Yllestrumpebandsmanifestet är en del i det arbetet där hon bjuder in till att interagera: Vad vill vi förändra för att nå ett mer jämlikt samhälle på alla plan?