Truncated Icosahedron - Bergström & Nilsson Välimaa - Fiberspace Gallery

Bergström & Nilsson Välimaa
Truncated Icosahedron
- 1 December 2018

Välkommen på vernissage torsdag den 8 november, kl 17 - 19.

Truncated Icosahedron – en monumental, skulptural, textil gestaltning där fotbollens uppbyggnad möter textilt hantverk och geometrins förunderliga värld.

Inger Bergström & Lotte Nilsson Välimaa

Ljud: Sven Blume
Teknik: Christian Partos
Grafisk form: Sanna Haverinen

Bara en bild jag fick i huvudet, ser framför mig rummet som ett flaskskepp. En form som reser sig där inne. Hur sjutton kom den in? Kan föremålet referera till något textilt? For use and decoration, leder min nyfikenhet till att sammanfoga. Men vad gör vi med platsen? ”Nackamonumentet” känns plötsligt oundvikligt närvarande, drabbande faktiskt. Tänker på när jag flytt Götgatan, när det varit något derby på gång. På tal om bollar. Är det inte fräckt att en fotboll är konstruerad som ett lapptäcke? Ja! Kanske är vi något på spåret? Måste det va den här relationen mellan pentagoner och hexagoner? Pappa funderar, men blir trött. Tala om sömnad och kropp, relationen bestämmer själva krökningen. Alltså detta blir bara mer och mer komplext. Textilt hantverk, arkitektur, vetenskap. Den stympade ikosaedern är vetenskapens början. Tyget har kommit! Det glänser som sjutton. Fångar upp färg. Finns ju en nätsida för våra bekymmer. 0,6 meter är fem- och sexhörningarnas sidor. Vad har du för inställning på maskinen? Perfekt. Proffs möter proffs. Helt enkelt Truncated Icosahedron? Det får bli titel eller…? 

I utställningen Truncated Icosahedron fortsätter Bergström & Nilsson Välimaa sitt konstnärliga samarbete med att återigen, idémässigt och materialmässigt, undersöka en specifik plats och kontext.

Bergström & Nilsson Välimaa visade 2015 installationen Paus i appreturen på Almgrens sidenväveri. Kollektiva processer har utgjort en bas i en mängd tidigare samarbeten. Som exempel kan nämnas Byta Blick-konstellationen (tillsammans med även Cilla Ramnek och Anna Sjons Nilsson) som 2005 – 2009 arbetade med idébaserade och platsrelaterade installationer på konsthallar och i shoppinggallerior.

Utställningen Truncated Icosahedron utgör en del av Fiber Art Swedens jubileumsprogram: FAS XX – två decennier i det utvidgade fältetwww.fiberartsweden.nu

Fiberspace Gallery
Katarina Bangata 40
öppettider:
tors - fred 12–18
lörd 12–16
Övrig tid efter överenskommelse
kontakt: +46 70-929 76 22

Video